Chronisch progressief lymfoedeem, kortweg CPL

Vanwege ons specialisme Manuele Lymfe Drainage bij Paarden zijn we extra betrokken bij de aandoening CPL. Het raakt zowel ons kPNI hart als onze ruime ervaring en uitgebreide kennis van het lymfesysteem van een paard! Alle reden dus om hier ons vizier op te richten.

Steeds vaker zie je (met name) koudbloeden met CPL. De diagnose betekent vaak het hopeloze einde van een lange zoektocht waarin niets echt helpt. Bovendien zijn de vooruitzichten bij de diagnose CPL niet rooskleurig en stelt het eigenaren voor moeilijke keuzes. Toch zijn er ook uitdagingen bij de diagnose CPL!

Wat is CPL precies?

Chronisch progressief lymfoedeem wordt gezien als een chronische ziekte van de lymfebanen. Met name van de lymfebanen in de benen. De ziekte manifesteert zich vaak als eerste in de kootholte, waar verschijnselen van “mok” te zien zijn. Dit gaat samen met verdikking en plooivorming van de huid. Geleidelijk worden de plooien duidelijker en dikker en ontstaan er kloven. De kloven zijn bedekt met schilferige korsten, die vaak bloederig zijn en zeer slecht helen. De huid wordt langzaam steeds dikker en de plooien, kloven en korsten verspreiden zich. Ze bloeden snel. De huid verdikt en wordt stug en hard. De benen voelen hard aan en er vormen zich harde grote knobbels.

Onze visie op CPL:

In onze visie is CPL een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen.

CPL is volgens ons een aandoening waarbij er naar meerdere zaken gekeken moet worden. Bovenstaande is van invloed maar ook beweging en huisvesting spelen een rol. De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt. Daarmee is het volgens onze visie een epigenetische aandoening, wat concreet betekent dat je er zelf invloed op uit kunt oefenen. De fase waarin het paard zit op het moment dat je de behandeling start bepaalt natuurlijk het uiteindelijke resultaat.

Voor wie is deze thema dag CPL?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in CPL, enige ervaring met het onderwerp is een voordeel. De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd zodat je het ook zonder medische basiskennis kunt volgen. Heb je deze kennis al wel dan is dit een extra verdieping omdat we diep op de materie ingaan en de verschillende onderlinge verbanden leggen.

Les data en kosten

Deze themadag CPL wordt de komende tijd gegeven op verschillende data en locaties. Kijk hiervoor in onze agenda. De dag duurt van 09.30 tot 17.00 uur. Vanaf 09.00 ben je welkom en staat de koffie en thee klaar.

De kosten zijn € 151,25 (incl. BTW) per persoon. De koffie en thee zijn gratis, vergeet echter niet zelf een lunch mee te nemen. Wil je je aanmelden? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier op onze site.