Om manuele lymfe drainage, kortweg MLD, toe te passen is een gedegen kennis van het gehele lymfe systeem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde. Een onjuist uitgevoerde MLD behandeling kan namelijk schadelijk zijn. Ga dus niet zelf aan de slag met een plaatje van internet of onduidelijke instructies. Zoek een goed opgeleide en ervaren MLD therapeut.

Lymfe en oedemen zijn een apart vakgebied; humaan is dat al jaren het geval. Binnen de paardenwereld is het echter nog niet zo. Belangrijk om te weten is dat er wel steeds meer opgeleide mensen komen met deze zeer specifieke kennis. Het in kaart brengen van een oedeem (oorzaak, type, effect) en het daarbij passende behandelplan opstellen, vraagt naar onze mening een gedegen opleiding.

De afgelopen jaren hebben wij ruim 150 MLD therapeuten opgeleid. Deze mensen hebben een intensieve opleiding gevolgd. De Blauwe Hengst reikt na het succesvol volgen van deze opleiding een bewijs van deelname uit. Degene die professioneel, als MLD therapeut, willen gaan werken moeten daarna nog een apart examen afleggen. Omdat MLD een zeer specifieke techniek is, is het belangrijk om regelmatig feedback te krijgen als MLD therapeut. Vandaar dat de MLD therapeuten die wij aanbevelen verplicht zijn om één of meerdere Verdiepingsdagen per jaar te volgen. Bovendien is een onjuist uitgevoerde MLD behandeling wel degelijk schadelijk voor een paard. Alle reden dus om een ervaren en goed opgeleide MLD therapeut te raadplegen.

Onze opleidingen zijn modulair waardoor er verschillende opleidingsniveaus zijn binnen de groep MLD therapeuten. Afhankelijk van de klacht of aandoening van je paard adviseren wij je een MLD therapeut met passend opleidingsniveau op dit vakgebied. Kijk hiervoor onderaan deze pagina bij “Globale indeling verschillende opleidingsniveaus”.

De gecertificeerde MLD therapeuten zijn te vinden op: www.mldregister.nl

Door jaarlijkse bijscholing en het volgen van nieuwe aanvullende modules zijn de therapeuten in dit register op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op MLD gebied.

Zodoende blijven ze qua kennis up to date, bovendien zorgt de Blauwe Hengst er zo voor dat de behandelingen inhoudelijk van hoog niveau zijn. Zoek je een goede en ervaren MLD therapeut? Neem dan contact met ons op.

Globale indeling verschillende opleidingsniveaus MLD therapeuten:
MLD basis opleiding

De 5-daagse basis opleiding MLD is een intensieve opleiding die inzicht geeft in het functioneren van het lymfe systeem van het paard. Het is een opleiding die diep ingaat op de theorie (anatomie en biochemie) en deze vertaald naar de praktijk. Wat is, vanuit het lymfesysteem gezien, handig en wat is onhandig management om een paard heen. Hoe stimuleer je de lymfe? Wat zijn de contra indicaties? Wat zijn indicaties? Het is een algemene en brede opleiding op het gebied van het lymfesysteem; zowel qua theorie als praktijk de daadwerkelijke manuele lymfe drainage.

Na de basis opleiding MLD heb je voldoende achtergrond om de volgende aandoeningen te behandelen: preventieve behandeling (sportpaarden, ondersteunend aan beleren, recht richten, revalidatie, etc.), slechte afweer en algehele conditie, hoefbevangenheid, ontspanning, na intensieve training of wedstrijd, bij paarden die blessure gevoelig zijn, beginnende stalbenen, voor een operatie, overbelaste spieren en pezen, verkoudheden (virusinfectie),

Bij een aantal van deze aandoeningen c.q. klachten is MLD ondersteunend aan het herstel. De oorzaak neemt MLD uiteraard niet weg, daar zal dan ook naar gekeken moeten.

MLD II oedemen

De 3-daagse module MLD II is een verdieping in oedemen. Waar de basis opleiding algemeen en breed is, is deze module juist op een relatief klein gebied (oedemen) diepgaand. Oedeem is eigenlijk een verzamelnaam voor een ophoping. Het in kaart brengen van een oedeem vraagt zeer specifieke kennis (het is humaan tenslotte een apart vakgebied). Wat is de oorzaak, wat is er opgehoopt, is er een verstoring in de aanvoer of juist in de afvoer? Dit zijn belangrijke items die vaak over het hoofd worden gezien. Vandaar deze aanvullende verdieping waarbij ook gekeken wordt naar welke biochemische processen hierin een rol spelen.

Aandoeningen waarbij we aanraden om een MLD therapeut in te zetten die ook MLD II oedemen heeft gevolgd zijn: Einschuss, Elefantiasis (rest schade na Einschuss), chronische mok, slecht helende wonden, zomereczeem, CPL, chronische stalbenen, dikke koker,

MLD III lymfe taping

Bijna alle MLD behandelingen kunnen worden ondersteund door lymfe taping. Het resultaat en effect van de manuele behandeling zal dan groter zijn en langer doorwerken. Lymfetaping is altijd ondersteunend na een manuele lymfe drainage behandeling. De specifieke tape techniek waarmee lymfe wordt gestimuleerd wijkt af van de gebruikelijke tapetechnieken. Uiteraard kan deze techniek alleen worden toegepast door ervaren MLD therapeuten die ook in staat zijn een oedeem in kaart te brengen.

MLD Behandeling

Een MLD behandeling bij paarden is altijd op locatie. Bij voorkeur in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving. Een behandeling van het gehele paard duurt gemiddeld  1 à 1,5 uur. Er zijn situaties waarin de behandeling langere tijd in beslag neemt of juist korter duurt, dit is paard afhankelijk. Dus afhankelijk van de klacht, de plaats van de klacht en van het paard zelf.

MLD is voor een paard erg prettig en ontspannend. Het werkt herstellend, zorgt voor een betere afweer en voert afvalstoffen af.

Bij een aantal klachten kan een manuele lymfe drainage behandeling direct ondersteuning bieden. In sommige situaties werkt het heel snel, bijvoorbeeld bij stalbenen of acute oedeemvorming. In andere situaties zijn meerdere behandelingen nodig; denk hierbij aan slecht helende wonden, Einschuss en hoefbevangenheid.

Bij echt chronische klachten zoals elefantiasis, zomereczeem of chronisch progressief lymfoedeem (cpl) is behoorlijk wat vooruitgang te boeken maar is een langere behandeling met manuele lymfe drainage noodzakelijk.

In dat laatste geval raden we je aan om zelf de Basis opleiding Manuele Lymfe Drainage voor paarden te komen volgen bij ons, zodat je zelf je eigen paard kan behandelen.

Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.