Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en verzorgt de cellen met voedingsstoffen. Cellen geven op hun beurt afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Een goed functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel afgevoerd worden. De functie van het lymfesysteem is het reinigen van het lichaam van o.a. ziektekiemen en afvalstoffen.

Omdat het lymfesysteem ook ziektekiemen afvoert heeft MLD  een duidelijk effect op het immuunsysteem. De algehele weerstand van een paard gaat omhoog.

De lymfeklieren spelen ook een rol bij o.a. de vorming van witte bloedlichaampjes (lymfocyten) en de vorming van antilichamen. Maar lymfeklieren kapselen ook schadelijke bestanddelen van het lymfevocht in.

Het lymfesysteem heeft dus een belangrijke taak en werkt nauw samen met andere orgaansystemen. Bijvoorbeeld met het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

In de verschillende cursussen gaan we dieper in op de functie van het systeem en de wijze waarop het samenwerkt met andere orgaansystemen in het lichaam.