Bij paarden met een  acute lokale bacteriële infectie, vaak door een klein maar diep wondje aan het been, zwelt het been in zeer korte tijd echt flink op. Het been wordt heel erg dik, is pijnlijk en voelt warm aan. Door het wondje zijn er bacteriën in de lymfebanen gekomen en deze hebben een infectie c.q. ontsteking veroorzaakt in de lymfevaten. Juist bij een ontsteking is een verhoogde aanvoer en afvoer van stoffen nodig, maar dit kan nu niet plaats vinden doordat juist de aan- en afvoerende lymfevaten zijn getroffen. Vaak heeft een paard ook koorts.

Bij een vermoeden van Einschuss is het zaak snel te handelen. Hoe eerder je de behandeling start hoe kleiner de schade en hoe groter de kans dat het been weer zijn normale afmeting zal krijgen.

De eerste stap is de dierenarts laten komen. Deze zal in het geval van Einschuss altijd antibiotica inzetten. Als deze antibiotica is aangeslagen dan pas start je met de MLD behandeling. Overleg altijd met de dierenarts. Want je moet zeker zijn dat je geen bacteriën "versleept". Dus eerst checken! Het is niet zo dat je pas begint als de antibiotica kuur is afgelopen. Zodra deze heeft "gepakt" start de behandeling met MLD naast de nog lopende antibiotica kuur.

Zodra je met de MLD behandeling begint ondersteun je de afvoer vanuit het been. MLD zorgt ervoor dat de bovenliggende lymfevaten het vocht af gaan voeren. Zodat je zonder het pijnlijke been te belasten toch zorgt voor verlichting van de druk en de afvoer van vocht.

Hoe langer een been extreem dik blijft hoe meer schade er wordt aangericht. De kans dat het been dikker blijft dan voorheen is bij Einschuss altijd aanwezig. Afhankelijk van de dikte kan dit een beperking in zijn beweging betekenen. MLD verkleint de kans hierop aanzienlijk; vooral als je gelijk begint na het aanslaan van de antibiotica.