Wij behandelen paarden op locatie. Bij voorkeur in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving. Een behandeling van het gehele paard duurt gemiddeld  1 à 1,5 uur. Er zijn situaties waarin de behandeling langere tijd in beslag neemt of juist korter duurt, dit is paard afhankelijk. Dus afhankelijk van de klacht, de plaats van de klacht en van het paard zelf.

Bij een aantal klachten kan een manuele lymfe drainage behandeling direct ondersteuning bieden. In sommige situaties werkt het heel snel, bijvoorbeeld bij stalbenen of acute oedeemvorming. In andere situaties zijn meerdere behandelingen nodig; denk hierbij aan slecht helende wonden, Einschuss en hoefbevangenheid.

Bij echt chronische klachten zoals elefantiasis, zomereczeem of chronisch progressief lymfoedeem (cpl) is behoorlijk wat vooruitgang te boeken maar is een langere behandeling met manuele lymfe drainage noodzakelijk.

In dat laatste geval raden we je aan om zelf de cursus Manuele Lymfe Drainage voor paarden te komen volgen bij ons. Zodat je zelf je eigen paard kan behandelen.

In acute gevallen behandelen we je paard en geven je tips hoe je zelf ook kunt ondersteunen op het gebied van de afvoer van de lymfevloed. Met acute gevallen bedoelen we Einschuss, hoefbevangenheid, spierbevangenheid, dik been, acute oedeemvorming, traumatische ervaring of een wond.

Bij een acute situatie (zoals Einschuss) behandelen we je paard en leggen je daarbij uit wat je zelf kunt doen ter ondersteuning, zodat je zelf ook dagelijks het lymfesysteem kunt stimuleren.

Om MLD toe te passen is een gedegen kennis van het gehele lymfe systeem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde.  Een onjuist uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan namelijk schadelijk zijn. Ga dus niet zelf aan de slag met een plaatje van internet of onduidelijke instructies. Zoek een goed opgeleide en ervaren MLD therapeut.

De afgelopen jaren hebben wij een aantal MLD therapeuten opgeleid. Deze mensen hebben een intensieve training gevolgd. De Blauwe Hengst reikt na het succesvol volgen van deze training een certificaat uit. Bij het uitgeven van deze certificaten hanteren wij een streng en selectief beleid. Omdat MLD een zeer specifieke techniek is, is het belangrijk om regelmatig feedback te krijgen als MLD therapeut. Bovendien is een onjuist  uitgevoerde MLD behandeling wel degelijk schadelijk voor een paard. Alle reden dus om een ervaren en goed opgeleide MLD therapeut te raadplegen.

Vandaar dat de MLD therapeuten die wij aanbevelen verplicht zijn om één of meerdere Verdiepingsdagen per jaar te volgen. Zodoende blijven ze qua kennis up to date, bovendien zorgt De Blauwe Hengst er zo voor dat de behandelingen inhoudelijk van hoog niveau zijn. Zoek je een goede en ervaren MLD therapeut? Neem dan contact met ons op.

Heb je een paard dat regelmatig een Manuele Lymfe Drainage behandeling nodig heeft? Omdat je paard bijvoorbeeld Insuline Resistent is, CPL heeft, gevoelig is voor hoefbevangenheid,  snel verzuurt, moeilijk herstelt, zomereczeem heeft, etc.  Dan raden we je aan om zelf de cursus te komen volgen. Kijk hier voor meer informatie.