Het lymfesysteem van het paard is door Drs. Prof. Berends van Rautensfeld uitgebreid in kaart gebracht ten behoeve van MLD. Hij heeft wetenschappelijk de werking en het effect van MLD bij paarden aangetoond. In Duitsland behoort MLD dan ook tot de standaard behandeling bij bovengenoemde aandoeningen, binnen een aantal toonaangevende klinieken. Daarnaast wordt bijvoorbeeld het nationale endurance team van Duitsland begeleid door o.a. MLD therapeuten.

In Nederland is MLD een nog relatief onbekende behandelmethode. Daar willen wij graag verandering in brengen! Al sinds 2007 brengen wij MLD onder de aandacht. We behandelen paarden op allerlei niveaus: van fokmerries tot “Shet grasmaaiertjes”, van recreatie tot topsport. Dit leverde mooie resultaten en ervaringen op.

In ons land laat een internationaal ruiter inmiddels al zijn paarden behandelen met Manuele Lymfe Drainage. Zowel na intensieve proeven als voor vertrek naar de internationale concoursen. Hij is zeer tevreden en enthousiast over de resultaten.

Om een indruk te krijgen van de ervaringen en resultaten van MLD behandelingen, hierbij een aantal korte samenvattingen van behandelingen.

Veelbelovende Kwpn merrie 5 jaar. Ernstige hoefbevangenheid, in het voorjaar, waarbij ze niet reageerde op de reguliere medicatie en het proces zeer progressief en heel pijnlijk was, waardoor de merrie alleen wilde liggen. In deze acute situatie hebben we tweemaal daags een MLD behandeling gegeven gedurende twee dagen. Daarna een week lang eenmaal daags en afgebouwd naar eenmaal per week; gedurende de zomer. De merrie knapte na een behandeling al zodanig op dat ze bleef staan en ze is na twee weken de wei weer in gegaan. De wekelijks terugkerende behandelingen waren erop gericht om eventuele stagnatie van de afvoer van afvalstoffen te voorkomen.

Op IJsland geboren IJslander merrie van inmiddels 16 jaar met zomereczeem. Wekelijkse MLD behandeling heeft als resultaat dat haar lichaam niet meer reageert op de muggenbeten. Geen harde nek, geen wondjes, geen kale plekken. In periodes waarin het warm en vochtig is krijgt ze wat vaker een behandeling. Waar ze overigens echt van geniet!

Friese stermerrie die hoog in de dressuursport liep, maar moest stoppen vanwege aanhoudende stofwisselingsproblemen. Twee maal per week een MLD behandeling waarbij de merrie echt helemaal kon ontspannen, gaven een mooi resultaat. Het proces van afbraak (spieren, conditie, energie, afweer) stopt en ze kan langzaam weer opbouwen.

Friese merrie met CPL aan alle vier de benen. Alle benen waren dik, in de kootholtes zaten verdikkingen en meerdere wondjes die niet wilde helen. De verdikkingen (knobbels) in de huid waren stug en hard; waardoor ze snel weer open gingen. We startten met een dagelijkse MLD behandeling om het teveel aan vocht uit de benen te krijgen. En de aanvoer van “bouwstoffen” richting de aangedane weefsels weer mogelijk te maken. Zodra de benen afnamen in omvang zijn we rustig af gaan bouwen naar twee à driemaal per week een MLD behandeling. CPL is een systemische aandoening ( wat betekent dat er meerder orgaansystemen verstoord zijn) waardoor er geduld gevraagd wordt. Kijk voor meer informatie over CPL bij Indicaties. De merrie heeft inmiddels bijna geen dikke benen meer, de knobbels en verdikkingen nemen af, de huid is dicht en wordt langzaam wat soepeler en elastischer. Maar het belangrijkste is dat het progressieve proces gestopt is, herstel kan pas plaatsvinden nadat het proces gestopt is.

Verder ook goede resultaten bereikt bij: Jonge merrie met Einschuss; Blessure gevoelig sportpaard (pezen en spieren); Draver met maagzweer; Bijna chronisch spierbevangen Shetlander; Stram en “zuur” manegepaard; Onrustige angstige groene ruin die moeilijk te beleren was; Sportpaard dat langzaam herstelt na wedstrijd.

Belangrijke opmerking: In bovengenoemde gevallen hebben we naast MLD behandelingen ook interventies op voedingsgebied ingezet. Hierbij willen we aantekenen dat deze voeding interventies een sneller effect hebben als er gelijktijdig MLD ingezet wordt. Omgekeerd is dat ook zo.

Het separaat inzetten van MLD kan prima en geeft mooie resultaten. Een interessante vraag is dan of er ook gekeken is naar de oorzaak van de klacht. MLD geeft in een aantal gevallen een nog beter resultaat als er gelijktijdig ook aanpassingen gedaan worden op voedingsgebied.